Docents de primària

En aquest espai podeu trobar els materials de L'Aventura de la Vida i altres recursos pedagògics que us ajudaran a desenvolupar el programa a l'aula

Els centres que us adheriu al programa rebreu diferents materials en funció del cicle:

Cicle inicial: una guia del professorat per a cada docent participant i 10 contes per conversar per cada grup classe participant.

Cicle mitjà i cicle superior: una guia del professorat per a cada docent participant i un àlbum de cromos per a cada alumne/a.

Alhora, una de les tècniques del programa impartirà al centre la formació inicial, de dues hores. Aquesta formació inclou el marc de referència teòrica del programa, la metodologia de treball, la utilització dels materials i els serveis inclosos en el programa. En cas d’haver participat en el programa en anys anteriors, la formació s’adaptarà a les necessitats específiques del centre.

Els docents també teniu el suport continu de l’equip tècnic del programa per començar a implementar-lo, per anar resolent dubtes i poder-lo desenvolupar idòniament. Cada centre té un tècnic o una tècnica de referència assignada que es posarà en contacte amb vosaltres. L'equip està format per 10 persones

Amb l'alumnat es treballen les habilitats i els hàbits que afecten la salut mitjançant diferents històries breus que mostren la vida quotidiana d’un grup de nens i nenes ben divers. Les seves vivències es comenten a classe. Això permet destacar aspectes com la importància de respectar-se a un mateix i als altres, de saber prendre decisions, d’afrontar els desafiaments de manera positiva, de gestionar les tensions, de reivindicar els drets i de complir amb els deures, o de mantenir el criteri propi enfront de les pressions del grup. També serveix per abordar temes com el consum de tabac, alcohol i altres drogues, l’ús racional de medicaments i la importància del descans, la higiene, l’alimentació i l’activitat física.

Agenda de dinamitzacions

Novetat del curs 2019-2020. L’equip tècnic del “Sigues tu” durà a terme dinamitzacions al centre amb l’objectiu que serveixin de guia pel professorat. Es podrà realitzar la dinamització amb tots els grups de 4t i 6è.

La proposta d’intervenció l'hem titulat "Les paraules amables", té com objectiu principal millorar la convivència a l’aula, a patir de la presa de consciència de l’efecte que tenen les paraules quan les escoltem i quan les diem. Conté 3 sessions diferents relacionades amb el material de "l'Aventura de la vida" per tal d’esdevenir un treball continuat:

  • La primera (de presentació), dissenyada perquè sigueu el propi equip docent qui la dugui a terme a l’aula.
  • La segona, per treballar en tàndem a l’aula (docent i tècnica de referència). Us oferim dues sessions diferents perquè pugueu escollir quina trobeu més adequada pel vostre grup (A o B).
  • La tercera (de tancament), també dissenyada perquè sigueu el propi equip docent qui la desenvolupi a l’aula.

La vostra tècnica de referència es posarà en contacte amb vosaltres per tal d’acordar dates i horaris.

Teatre

En el marc del programa s'ofereixen recursos de teatre per tal de reforçar el treball de les habilitats per a la vida i afavorir la conversa a l'aula. Les temàtiques d'aquestes recursos són: "Gestió d'emocions", "Igualtat de gènere" i "Habilitats per a la vida" als cursos de 1r, 3r i 5è, respectivament.En cas que no es pugui cobrir tota la demanda,  es prioritzarà l'assignació del recurs en funció de criteris socio-econòmics i s'informarà oportunament als centres escollits. 

Aquest curs 2019-2020 s'ha ofert 1 recurs de teatre a cada escola participant en el "Sigues tu", en funció dels interessos que han prioritzat els centres. Tanmateix, degut al tancament a causa de la Covid-19 no s'han pogut dur a terme la majoria de les accions, que es reprendran el proper curs. La previsió és poder oferir almenys 2 recursos de teatre a cada centre participant el curs 2020-21.

Podeu trobar més informació a l'apartat Recursos de teatre per primària.

Teniu disponibles els següents recursos:

Us recordem que l'accés a alguns dels recursos de l'Aventura de la vida és només pels docents que estan duent a terme el programa "Sigues tu" de Dipsalut i que han rebut el material en paper. Si sou docent "Sigues tu" us heu de registrar clicant a l'icona corresponent, situada a la part superior dreta de la pagina d'inici d'aquest web. Els recursos no relacionats amb l'Aventura de la vida estan en obert. 

Per començar 

La cançó de L'Aventura de la Vida

Carta de presentació dels personatges

Conte "Una mà d'amics"

Pòster personatges

Per continuar 

Cromos i contes relacionats amb els dies mundials

Habilidòmetre

Preguntes per iniciar la conversa

El meu àlbum (proposta de tancament per 6è)

Per jugar amb els personatges 

Personatges per pintar

Sol·licitar la disfressa del gat Llampec 

Contes per conversar

Tots els contes per conversar

Contes per conversar cicle inicial

Guia per dinamitzar els contes

Graella de distribució dels contes per temes

Recursos específics per temàtica (cicle mitjà i superior)

Alcohol

Abusos sexuals

Activitat física

paraules amables (cohesió de grup)

Gènere

Participació

Gestió de les emocions (cicle inicial i mitjà)

Esquitxa emocions amb la Bleda

En aquest apartat trobareu una sèrie de 10 vídeos protagonitzats per la pallassa Bleda i activitats d'aula relacionades. Tenen l'objectiu d'ajudar els infants a identificar i prendre consciència de les emocions pròpies i dels altres, per tal de poder regular-les de manera adequada i assolir un bon equilibri emocional. 

Altres recursos

recursos ordenats per habilitats

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR