El vídeo mostra com davant una mateixa situació es pot actuar agressivament, passivament o assertivament.
Ens permet introduir les habilitats de comunicació interpersonal, negociació i refús i col·laboració i treball en equip.
El vídeo mostra com davant una mateixa situació es pot actuar agressivament, passivament o assertivament.
Ens permet introduir les habilitats de comunicació interpersonal, negociació i refús i col·laboració i treball en equip.
La Psico Woman és el nom d'un canal de Youtube que va començar el 2015 la psicologa i sexòloga Isa Duque. Aquest canal juntament amb les xarxes socials d'Instagram i Facebook li serveixen per estar més aprop de la població jove i generar continguts en format de vídeo a partir dels dubtes i les preguntes que sorgeixen. El 2016 el projecte Psico Woman va ser premiat a la categoria de Comunicació en els premis d'emprenedoria a nivell d'Andalusia. Al 2018 rep el premi Clara Campoamor.
Aquest vídeo parla de mites relacionats amb l'Afectivitat-Sexualitat a partir de consultes reals d'adolescents. Ens pot servir per introduir el tema i treballar habilitats com l'autoestima i el control intern, el maneig de les emocions i els sentiments, l'empatia, la presa de decisions o el pensament crític.
Preguntes pel debat:
En acabar de veure’l podem preguntar què en pensen, si hi estan d’acord o no. Podem preguntar si han viscut alguna experiència on hagi passat el què diuen els següents mites:
“L’amor verdader pot amb tot?”
“La gelosia, amb mesura, és una mostra d’amor”
“Quan tenim una relació de parella, cal renunciar a determinades amistats”
“L’amor és cec i no pots escollir de qui t’enamores”
Hi ha mesures de seguretat que generen més inseguretat.
Es pot descarregar la transcripció d'aquest vídeo aquí
A la Rosa li agraden molt els ulls blaus d’en Gus, el seu xicot. I també el seu cos, els petons que li fa, la moto que porta i la seva veu. Però de la seva manera de tractar-la no n’està tan convençuda... Ella voldria que fos tendre, divertit i afectuós. Quan parla d’en Gus amb les amigues, en dibuixa una imatge que no respon a la realitat. És així com s’adona que, en realitat, està enamorada d’algú que no s’assembla gaire al Gus de debò. Però no li resulta gens fàcil deixar un home que fa sospirar tantes dones...
Per conversar en clau SOC
A continuació us proposem una sèrie de preguntes basades en la història i orientades a descobrir el sentit de coherència (SOC) de l’alumnat participant, cadascuna d’elles correspon a una dimensió del SOC: comprensibilitat (C), gestionabilitat (G) i significativitat (S).
Basant-vos en aquestes preguntes, enceteu un diàleg amb tot el grup. Després demaneu-los que, treballant per parelles, conversin sobre les mentides que s’han dit a si mateixos i a si mateixes en les seves relacions afectives i que practiquin què podrien haver fet per evitar-les i per expressar-se amb assertivitat, afectivitat i efectivitat.
En aquest arxiu trobareu la presentació que va utilitzar l'Alexandre Maset a la sessió: "Habilitats per a la col·laboració i el treball en equip, habilitats de defensa i habilitats per a la negociació i el refús" en el marc de la formació a docents del "Sigues tu" del curs 2016-2017. Aquesta sessió tenia per objectiu treballar la gestió positiva dels conflictes a l'aula i la cohesió de grup.
Aquesta dinàmica ens proposa jugar a mostrar els nostres talents. Diem a l’alumnat que s’imaginin que el tutor-dinamitzador és un membre reputat d’un jurat (d’un concurs tipus Got Talent o similar, per exemple) que ha vingut a conèixer els talents de la classe, i que cal que en 1 minut aprox. cadascú presenti el company que té a la dreta exposant-ne les màximes qualitats. Un cop fetes totes les presentacions, dialoguem sobre com ha anat, qui ha fet la millor presentació i quin seria el millor candidat. També hem d’intentar que reflexionin sobre quines habilitats han posat en joc (autoestima, assertivitat, empatia, pensament creatiu, gestió de les emocions o de l’estrès...), si els ha resultat fàcil, si creuen que hauria estat igual de fàcil o difícil amb tots els companys...
Aquesta dinàmica proposa analitzar, a través d'una cadira, si les persones són més o menys assertives, agressives o passives, i prendre consciència de la importància de la comunicació efectiva i la dificultat de cedir davant les pressions. També permet observar els diferents estils comunicatius i els lideratges de l’aula.
Aquesta dinàmica consisteix en dividir l'aula en 4 o 5 grups i demanar-los que escullin a 6 persones, de les 12 proposades, per salvar-los la vida a partir de la descripció que es fa de cadascuna d'elles. Caldrà argumentar la decisió. Pot servir per treballar les diferències entre la presa de decisions individual i grupal, els diferents estils de lideratge i la dificultat de consensuar decisions en les quals intervenen valors i judicis morals.
Aquesta dinàmica consisteix en què separats en petits grups, l'alumnat inventi un anunci que promogui el consum d'un producte molt perjudicial per a la salut. Ens pot ajudar a reflexionar sobre la influència dels missatges publicitaris que rebem diàriament i treballar les habilitats de pensament crític i negociació i rebuig.
El vídeo relata en clau d'humor l'actuació molt accidentada d'un mag a causa del conflicte amb el seu conill, que no se sent ben tractat.
Ajuda a reflexionar sobre els problemes que pot comportar tenir un excés d'ego. En concret, es poden treballar habilitats com l'empatia, la negociació i el rebuig o el maneig dels sentiments i les emocions.
PREGUNTES PER AL DEBAT
Quin és el missatge de la història? Com podria haver evitat el mag totes les desgràcies que li passen? Per què penseu que el conill s'enfada tant? Us ha passat mai una cosa semblant?